maanantai 25. elokuuta 2014

Elokuun välipala: Erilaiset kohojauheet

Tänään kurkistamme purkkeihin. Kohojauheiden viidakko voi tuntua myös askartelijalta tukahduttavalta. Toinen toistaan värikkäämpiä purkkeja ja useita merkkejä - miten valitsen niistä itselleni sopivan tuotteen? Tässä muutamia vinkkejä kohojauheiden valintaan, muutenkin kuin kivan värin perusteella. Embossaamiseen tarvitset kohojauheen, hitaasti kuivuvan musteen ja kuumailmapuhaltimen.



Mikäli haluat käsitellä tekstin tai yksityiskohtaisen leimakuvan, valitse ns. Fine detail eli tarkkaan työskentelyyn sopiva kohojauhe.

Hyvä työväline etenkin näiden hienojakoisten kohojauheiden kanssa on antistaattinen tyyny, joka ehkäisee jauheen tarttumista muualle kuin leimakuvaan. Esim. sormenjäljet ja muut epäpuhtaudet paperissa saattavat muuten kerätä hienojakoista kohojauhetta itseensä ja siten myös embossaantua. Antisaattista tyynyä hierotaan paperin pintaan ennen leimaamista. Tyynystä jää hienoa valkoista jauhetta paperin pintaan. Leimaa kuva embossausmusteella hienon ohuen -lähes huomaamattoman- jauheen päälle ja ripottele kohojauhe leimakuvan päälle. Karista ylimääräiset jauheet takaisin purkkiin ja mikäli kohojauhehippusia jäi vielä alueille, missä sitä ei kuuluisi olla, voit pyyhkiä niitä  pois esim. pienellä siveltimellä. Lopuksi sulata jauhe paikoilleen kuumailmapuhaltimella.



Suurin osa jauheista on yleiskäyttöisiä kohojauheita. Näissä leiman kaikki pienimmät yksityiskohdat eivät ehkä toistu täydellisesti, mutta värivalikoimaa löytyy runsaasti usealta merkiltä. Näitä jauheita pystyt käyttämään myös pienten pintojen täyttämiseen. Merkkejä ovat esim Ranger, Cosmic Shimmer tai WOW. Perusjauheiden lisäksi löytyy, helmiäissävyisiä kohojauheita, kimaltelevia jauheita ja myös tahmeita kohojauheita. Tahmeen pintaan voi kiinnittää lopuksi vaikkapa helmiäisjauheita, mikrohelmiä, lehtikultaa.... Tästä Puuhiksen jutusta löydät tietoa embosauksesta lisää.



UTEE eli Ultra Thick Embossing Enamel eli paksu kohojauhe on parhaimmillaan koristeiden ja tasojen pinnoittamiseen ja koristeiden tekemiseen muotin avulla. Paksuun UTEEseen voit myös kuumana leimata kuvioita kumileimasimen avulla. Muistathan, että kirkkaat leimat eivät kestä kuumuutta. Sulaa uteeta voi myös värjätä. UTEEsta voit lukea lisää tästä Puuhiksen jutusta. Karkeajakoisella kohojauheella saa myös hauskoja roiskeita - katsopassa vaikka Millan ohjeet niiden tekemiseen. UTEEta löytyy mm seuraavilta merkeiltä: Ranger, Cosmic Shimmer tai Stampendous.



Eri valmistajia embossausmusteille on myöskin paljon. VersaMark on vesileimamuste, mutta äärimmäisen hyvä ja yleisestikäytetty muste embossaamiseen. Musteita löytyy myöskin monissa eri pakkaukkauksissa: tyynynä, kynänä, dabberina ja "huulikiiltona". Embossaamiseen toimii myös mikätahansa värillinen muste, kunhan se on hitaasti kuivuva. Värillisillä musteilla saat musteen värisiä embossauksia kun otat käyttöön kirkkaan kohojauheen.




sunnuntai 10. elokuuta 2014

Elokuun haaste (#12): Värinpoisto

Haasteen 11 arvonnassa tällä kertaa voitti:

Granne !

Onnittelut! Otahan meihin yhteyttä, jotta saat voittosi. Haasteen sponsorina toimi tällä kertaa Paperilohikäärme.



------------------------------------------------------------------
Elokuun haasteena on värinpoisto. Tarkoituksena on poistaa väriä taustasta ja luoda siten kuvioita. Voit osallistua millä tahansa askarteluprojektilla, jossa kyseistä tekniikkaa on käytetty. Skräppisivut, Artjournalit, kortit, taulut - kaikki sopivat tähän haastetyöhön. Tervetuloa sankoin joukoin mukaan! :)

Tekniikan voi toteuttaa useilla eri väreillä. Millan mallityössä on käytetty akryylimaaleja ja Jennin töissä vesiliukoisia Djeco-liituvärejä. Tekniikka toimii hyvin myös mm. DistressInk musteilla.

Ensimmäiseksi maalasin akryylimaalilla taustan pohjavärin, jotta väriä poistettaessa taustan valkoinen ei tulisi näkyviin. Akryylimaalilla pohjamaalaus myöskin suojaa paperin pintaa värinpoiston yhteydessä ja auttaa pintaa kestämään hankausta paremmin. Anna ensimmäisen maalikerroksen kuivaa aivan kuivaksi asti, jolloin siitä tulee vedenkestävä ja maali ei lähde irti sen päällä olevaa väriä poistettaessa.

Lisää ensimmäisen kuivan kerroksen päälle seuraava kerros akryylimaalia, josta lähdetään väriä poistamaan. Älä anna maalatun pinnan kuivaa kokonaan. (Jostain syystä tähän valokuvaan on eksynyt yksinäinen geelikynäkin, mutta älkää antako sen häiritä, sillä se ei kuulu tekniikkaan. :D )

Laita kostean akryylimaalin päälle maski tai sapluuna, jonka läpi värinpoisto tehdään. Värin poistamisessa toimii hyvin kosteuspyyhe, jolla äsken lisätty väri hierotaan irti ja maskin alla oleva väri jää suojaan. Mikäli käytät tekniikassa muita värejä kuin akryylimaaleja on käytettävän paperin valinnalla suurempi merkitys. Mikäli paperin pinta alkaa "nukkaantua" hankaamisesta kannattaa yrittää kuivemmalla kosteuspyyhkeellä tai vaihtaa paperiin, jossa on kestävämpi pinta. Esimerkiksi kopiopaperi ei kestä kosteutta ja hieromista samalla tavalla kuin akvarellipaperi.

Tulos maskin nostamisen jälkeen.

Milla


Jenni


Tämä haaste on voimassa 9.9. asti.

Olemme saaneet mukaan uuden sponsorin ja Anun Putiikit antaa pienen palkinnon elokuun haasteen onnekkaalle!